Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Friday, April 9, 2010

Butterscotch Pot de Creme! Καραμελένια απόλαυση!!!



photos and recipe by cannelle et vanille

Άλλη μια ιδέα που όταν την είδα μου έτρεξαν τα σάλια...

Butterscotch Pot de Creme
makes about 8 6 oz ramekins

500 ml heavy cream
225 ml whole milk
1 vanilla bean, split and seeded
1/2 tsp fleur de sel
160 grams muscovado sugar
80 grams demerara sugar
8 egg yolks

Place the heavy cream, whole milk, muscovado, fleur de sel and vanilla bean in a medium saucepan and bring to a boil. Keep it hot.In a separate medium saucepan, make a dry caramel with the demerara sugar. Sprinkle half of it on the bottom of the pan spacing it evenly. When it starts to melt, sprinkle in the rest of the sugar and let it melt and turn to a light caramel. Deglaze the caramel with the hot cream mixture. Be careful because it will bubble up. Whisk to make sure there are no large chunks of undissolved caramel. If there are, keep the pot on the heat for a bit to melt them.In a separate bowl, whisk the egg yolks together and temper the hot caramel and cream mixture into them. Strain the custard through a fine sieve.Pour the custard into the ramekins. Place the ramekins on a sheet pan and bring it to the oven that's been preheated to 300F. Pour hot water on the sheet pan to make a water bath. Bake until the center of the ramekins is set. Cool and refrigerate.


Butterscotch κρέμα με μακαρόνς
φτιάχνει περίπου 8 κουπάκια (κουπάκια των 170 γρ)

500 ml παχύρευστη κρέμα γάλακτος
225 ml πλήρες γάλα
1 ξυλάκι βανίλιας, (το εσωτερικό της)
1/2 κ.γ. fleur de sel (φημισμένο γαλλικό χοντρό αλάτι)
160 gr ζάχαρη muscovado (μαύρη ζάχαρη πολύ θρεπτική, γεύση μελάσας)
80 gr ζαχαρη demerara (καστανή, έξτρα θρεπτική)
8 κρόκους αυγών

Αναμίξτε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, την muscovado, το αλάτι fleur de sel και την φρέσκια βανίλια σε ένα κατσαρολάκι και βράστε το μίγμα ανακατεύοντας. Διατηρήστε το ζεστό.
Σε ένα άλλο σκεύος (αντικολλητικό) φτιάξτε καραμέλα με την καστανή ζάχαρη (απλως ρίχνετε την μισή ποσοτητα στο σκεύος να παει σε όλο τον πάτο. Όταν αρχίζει να λιώνει ρίξτε και την υπόλοιπη και αφήστε την να γίνει καραμέλα ( θα αλλάξει χρώμα ,θα χρυσίσει, να μην μαυρίσει!) Ιδιαίτερη προσοχή μην σας πέσει στο χέρι γιατί κάνει επιτόπου έγκαυμα.
Ανακατέψτε την ζεστή καραμέλα με το ζεστό μίγμα της κρέμας. Προσοχή θα αρχίσει να κάνει φούσκες και θα ‘’πετάει’’. Ανακατέψτε μεχρι να σιγουρευτείτε ότι δεν έχουν μείνει άλιωτα μεγάλα κομμάτια από καραμέλα . Αν υπάρχουν βάλτε το για λίγο στη φωτιά μέχρι να λιώσει.
Σε ένα μπολ, χτυπήστε τους κρόκους και προσθέστε μέσα στα αυγά το ζεστό μίγμα. Σουρώστε το μίγμα (σε λεπτή σίτα, κοσκινάκι).
Βάλτε το μίγμα σε κουπάκια. Βάλτε τα σε ταψί, ρίξτε ζεστό νερό στο ταψί (1 εκατοστό περίπου) και στη συνέχεια βάλτε το σε προθερμασμένο φούρνο και ψήστε στους 180. Είναι έτοιμα όταν έχει γίνει το κέντρο τους (βυθίστε ένα μαχαίρι, αν βγαίνει καθαρό έγιναν). Αφήστε τα να κρυώσουν και διατηρήστε τα στο ψυγείο.

2 comments:

  1. This looks great. I can use Raw Sugar for the demerara but any ideas what to substitute for muscovado sugar that I can find in the US?

    ReplyDelete
  2. Carolyn, first of all, thanks so much for following Donkey! Now, about your question. Brown sugar can be used insted of light muscovado sugar. There will be a slight difference in result because of the higher moisture content and darker colour of brown sugar. But for most recipes this will not be significant. Also may be a bit deference in taste (muscovado tastes a bit like molasses). But it's an adopted recipe, so if this ain't enough information you can ask cannelle et vanille also.

    Here is also a Google answer about your question;

    Muscovado is UNREFINED brown sugar and has a strong molasses taste. It's in a natural state.
    It is good (stable) to use in high temperatures...so it's excellent for baking.
    Brown sugar is refined and has molasses added to it.

    Yes you can substitute one for the other, but muscovado will give a more intense flavouring in your cooking and baking.

    Personally, I love using muscovado over regular brown sugar. It makes your recipes outstanding.
    But I will use brown sugar if muscovado is not available. Works just as well.

    ReplyDelete

ShareThis

Related Posts with Thumbnails