Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Wednesday, April 21, 2010

GREEKS FAVORITE SOUP; FASOLADA, THICK BEAN SOUP! ΦΑΣΟΛΑΔΑ Η ΑΠΟΛΥΤΗ!



This is a Traditional Greek recipe. Greeks favorite soup!

ΦΑΣΟΛΑΔΑ Η ΑΠΟΛΥΤΗ



½ κιλό μέτρια φασόλια
2 τσίλι πιπερίτσες (θυμηθείτε να τις αφαιρέσετε μετά)
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3-4 καρότα, σε ροδέλες
3 κλαράκια σέλινο
1 ντομάτα τριμμένη
Μισό πουμαρό με κρεμμύδι
1 κούπα ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

για το σερβίρισμα
φέτα, ελιές και τουρσί.

Μουλιάζετε από το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια σε άφθονο χλιαρό νερό. Το πρωί τα ξεπλένετε καλά και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά, με άφθονο νερό για 10 λεπτά.
Τα σουρώνετε , τα ξαναβάζετε στη κατσαρόλα, προσθέτετε χλιαρό νερό μέχρι τα φασόλια να σκεπαστούν κατά 5 δάχτυλα, βάζετε μέσα το κρεμμύδι, τα καρότα , τα κλαράκια του σέλινου, τη ντομάτα ψιλοκομμένη, το πουμαρό, τις πιπερίτσες και το ελαιόλαδο.
Βράζετε τη φασολάδα υπομονετικά σε μέτρια φωτιά με σκεπασμένη κατσαρόλα και περίπου στη ½ ώρα προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Δοκιμάζετε.
Τη βράζετε μέχρι να χυλώσει καλά (προσθέτοντας νερό όποτε και αν χρειάζεται. Να μείνει χυλωμένη, αλλά να έχει υγρά. Μην ξεχνάτε οτι όταν κρυώσει θα χυλώσει περισσότερο). Τη σερβίρετε ζεστή, αν θέλετε ρίχνετε και φέτα μέσα και τη συνοδεύετε με διάφορα τουρσιά και μαύρες ελιές.

Dried Bean Soup (fasolada)



½ klg medium white dried beans
2 large onion, cut in cubes
3-4 carrots, chopped
3 branches of celery
1 chopped tomato
1 cup concentrated tomato juice
1 cup olive oil
Salt, pepper
1-2 chilli peppers (remember to remove them from the pot when the soup is ready!) 


Feta cheese, olives.

Put beans in warm water for at least 12 hours. Rinse well, boil beans for 10 minutes. Strain beans, put them back to pot, add  warm water until the beans are covered (and a bit more), add onions, chopped carrots, celery, tomato, chilly peppers,  cοncentrated tomato juice and the olive oil. Boil bean soup in medium temperature,  for at least half an hour. Add salt and  pepper to taste.
Boil until soup ends up a bit thick and the beans are soft. Take off the chilly peppers. Serve immediately with some Feta cheese, olives and bread.

No comments:

Post a Comment

ShareThis

Related Posts with Thumbnails